Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Drugstore_cowboy Cureggio David_Stitchkin Diocesis_de_Tuy-Vigo Dharmakara Alyson_Michalka Diseño_web_adaptativo Darsena_deportiva_de_La_Coruna Demerval_Lobão Distrito_de_Oberhavel Ediberto_Righi Convento_de_Nuestra_Señora_de_Altabás Dunamar Curroné Algaritope Alfonso_de_Ceballos_Escalera Alonso_Téllez_Girón Crysis_2 David_Hayes Distribución_exponencial Distrito_electoral_de_Willow_Creek_(Nebraska) David_B_Samadi Demografia_de_Africa_en_la_Antiguedad Cruella_de_Vil_(canción) Defensa_3_4 David_Rodriguez_Lombán Daniel_Martinazzo Edetato_sodico_calcico Alphubel Diriá Dr_James_Wilson Edificio_Calle_de_las_Armas_32 Amelia_Pelaez Cyaneolytta_amethystina Ding_Junhui Distrito_de_amuru David_Vázquez_Bardera DFH_2 CrimethInc. Alto_Nilo Corona_Imperial_(Sacro_Imperio_Romano_Germanico Crema_bavara Cqc Ammenemes_I Dimitris_Papanikolaou Croton_(Ohio) Copa_Confederacion_de_la_CAF_2005 Distrito_de_succha Diego_Ponce_de_León_y_Guzmán Dios_egipcio Deer_Creek_(Wisconsin) Daniel_Goleman Corporación_Deportiva_Academia_Fútbol_Club Ambarisha_(rey_devoto) Dolmen_Editorial

html map