Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Lenguas_indígenas_de_México Juan_Carlos_Romero_(artista_plástico) Istiklol_Dushanbe La_loca_sin_zapatos Ligariella_diabolica Jorge_Ricardo La_caja_de_canarias Jardin_Botánico_Martín_Cárdenas Lionel_Andrés_Messi Isabel_Tudor_(1492-1495) José_Marques_da_Silva James_J_Heckman Kinesiología Islandia_en_los_Juegos_Olimpicos Kattendijke Lennoa La_Mente_Maestra_(Álbum) Libro_de_la_Sabiduria_de_Siracides Jardín_Japonés_de_Buenos_Aires Kamboja Itacurubi_de_la_Cordillera_(Cordillera) José_María_Michavila Juan_de_dios_videla Las_Eras_(Fasnia) Kingdom_Hearts_Chain_of_Memories Jardín_Botanico_de_la_Universidad_Técnica_de_Braunschweig Las_Talas_Los_Médanos Jardín_Botanico_Reinaldo_Espinosa Laniscat Ley_de_la_respuesta_gradual Karnten Küstenja Jose_Maria_Álvarez_de_Eulate LHS_1188 Josep-Lluís_Carod_Rovira Johannes_Brahms Liga_de_Fútbol_Regional_del_Sur_de_Las_Piedras Iron_Butterfly Juan_Arce_Mayora Ley_Orgánica_9/2011 Ivo_Minář Laverrière Ion_Mota La_Primavera_Romana_de_la_Sra_Stone Lexipyretum_punctatum Knights_and_Merchants Kao_moji Keskek Junín_(Cundinamarca) La_filosofía_jurídica_existencial Ivan_Turina Komodo_(isla) Ixalum Kenya_Airways José_Maria_Luis_Mora

html map