Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Chenopodium_album_var._virescens Vacuna_antitetanica Agrupación_Autónoma_del_Ebro Ajopuerro Aciculata Yours,_Mine_and_Mine Chartier Whiz_Kids Vostochnaya_(Ust-Labinsk,_Krasnodar) Club_Deportivo_Universidad_Católica_(hockey_césped) Charles_Hutton Colonizacion_Antioqueña Vizconde_de_Iznájar Chopper Videojuegos_de_construccion_y_gestión Comisión_Administradora_del_Río_Uruguay Alejandra_Costamagna_Crivelli Aeropuerto_Bonilla_Aragón Abadia_de_Grandpre Acevedo_(buenos_aires) Wilhelm_Windelband Várzea_Cova Vuelta_a_Burgos_2006 Wang_Meng Xipe_Tótec Abc_(españa) Consejo_Autónomo_de_Hebei_Oriental Coise_Saint_Jean-Pied-Gauthier Agrostis_pauciflora Alcala_del_Rio_(Sevilla) Acanthisitta_chloris Wesoła Alcaparra_loca Valbroye Coalicion_Popular_de_Aragon Vicuna_(Coquimbo) Yuri_(A_lo_mexicano) Acontia_clarissa Young_Fellows_Zürich Adoxia_modesta Wrolich Conquistadores_españoles Zivildienst Abram Chelidoptera Acer_monspessulanum_subsp._loscosii Yale_University Y_con_Maggie_son_tres Consanguíneo Chrzanówek Ciudad_Universitaria_de_la_UNMSM Washington_Luna Comité_Olímpico_Japonés Condado_de_Klickitat Abramovic_V.V._Meffert

html map