Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Atalayas Montañas_Nguru Minamoto_no_Yorimasa I_Wouldn't_Want_to_Lose_Your_Love Autobiografia_de_un_Yogui Hoshin_Engi Arthur_Howey_Ross Associació_d'Escriptors_en_Llengua_Catalana Hanalei_Bay HMS_Antrim Hartmannia_affinis Anemia_macrocitica Huni Heavenly_Action Gyan_Asamoah Avosnes Mornans Astragalus_macgregorii Mipham Antonio_Criado Griffineae Asahi_Super_Dry Hippeastrum_uniflorum Antonio_Rodríguez_(deportista,_militar) Artziniega Apocheiridium_validum Hector_Nervi Historia_del_ingles Antonio_González_Calderón Monasterio_de_San_Varlaamo_de_Jutyn_y_de_la_Transfiguracion_del_Señor Hierodula_dubia Hipótesis_de_la_señal Axoclinus_lucillae Guettardella Armançon Archidiócesis_de_San_Luis_Potosí Hydropsalis_anomala Hola_Pelusa Honorable_Companía_de_Golfistas_de_Edimburgo Angina_de_Ludwing I'm_Not_Dead Andilly_(Valle_del_Oise) Monasterio_de_San_Pablo Asociacion_de_Hospitales_de_Baja_California_A.C. Aquilino_Boyd_De_La_Guardia Mortesante_(Cantabria) Anthops Antonio_Hernandez_(actor) Asedio_de_Antequera Hurst-Euless-Bedford_Independent_School_District Guerra_Civil_del_Congo Asedio_de_Canosa Grimancelos Hoces_del_Río_Duratón Herpele_multiplicata

html map