Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Someday San_Biagio_Platani Sille_le_Philippe Sistema_de_Luces_de_la_FIA Saint-Mamet Serrafalcus_briziformis Texto_constitucional Torre_de_Gibalbín Saint-Ignat Solitary_Man Somatometria Tabanidae Thymus_caucasicus_var._medvedewii Traccion_animal TETRA Seminario_Teologico_de_Dallas Saint_Lambert_sur_Dive Tercera_División_de_España_-_Grupo_IX Souzy-la-Briche Sueña_conmigo_2 Soprano_lirica_ligera Sowilo Saint_Andre_de-Lancize Tephrocactus_bonnieae Teramenes Saint_Julien-lès-Gorze Springbok_(Sudafrica) Satanic_Warmaster Samuel_Ros Stefano_Gross Teresita_de_Barbieri Suecia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Múnich_1972 TUI_(informatica) Santiago_Pérez_Larrain Saint-Pierre-de-Trivisy Tamo_guna Sorghum_usambarense The_New_York_Times Szendrei Spiraea_filipendula_var._pubescens Serapio_Aquino_Tudela San_Martin_(departamento)_(Corrientes) Saracuati Santurce_(Pais_Vasco) Samarāṅgaṇasūtradhāra The_zutons Soldadura_sin_plomo Santa_Barbara_County,_California Sustrato_(linguística) Tratado_de_kurukove Temporada_2009_del_futbol_colombiano San_Marcelo_I,_papa Souris Ternero_(Burgos) Tirosin_quinasas

html map