Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Agades Vaiseshika-sutra Variables_hidro_meteorologicas Châtel-sur-Moselle Acido_acetil_salicílico Advanced Conteville_les_Boulogne We_Should_Have_Been_Stars WP:NU Conquiologo Acaronia_vultuosa Aeropuerto_Lic._Miguel_de_la_Madrid Zdob_şi_Zdub ZA-315 Comeback_kid Christoph_Scheidegger Vernais Cofradía_de_la_Pollinica Constantino_Fernandez_Fernández Abdul_Karim Afaquia Cisleithania West_Tytherley Coccothrinax_boschiana Colegio_Educacentre Clarión Versión_consolidada Académie_royale_de_Belgique Vuelo_1525_de_Aria_Air ARNasa Victor_Macias Ciennudillos AUNA Villarzel_du-Razes Acacia_eburnea Colegio_Ntra._Sra._del_Perpetuo_Socorro,_FAD Albiztur_(Guipuzcoa) Abrotano_hembra_con_hojas_de_romero Veronica_thellungiana Coatréven A_i_m Advocación_mariana Zangoza_/_Sanguesa Cirés Colegiatura We're_a_Happy_Family:_A_Tribute_to_the_Ramones Acaulimalva Comunidad_de_Villa_y_Tierra_de_Atienza Venta_el_Fresnu Absceso_del_psoas Yinquania Al-Ramadí Vrgada Africa_Oriental_Portuguesa Abismo_religion

html map