Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Alex_Mack Anabarilius_grahami Departamento_judicial_de_San_Isidro Don_quijote_de_la_mancha Duzce Dani_Rodríguez_(baloncestista) Dialnet.unirioja.es Distrito_de_Marangani Cruz_Alta Cosmos_225 Diego_Ortiz_de_Zuñiga Degollacion_de_San_Juan_Bautista Departamento_de_Elqui Cueva_del_porquerizo Crewe_(Virginia) Ecuación_de_onda_electromagnética Cordulegastridae Cryptocephalus_samuelsoni Delastrea Cāṇdāli DDX5 Dosbio_2010 Davide_Santon Eclesiásticos Amyris_jorullensis Cuatrefuellas Diospyros_revoluta Dav_Pilkey Delta_del_río_Colorado_(México) Dmitri_Donskói Cuphea_violacea Denton_(Georgia) Alejandro_Gonzalez_Iñarritu Alejandro_von_Humboldt Código_Civil_(Espana) Dyer_Brook_(Maine) Daniel_Olorunfemi_Fagunwa Alumni_(desambiguación) Difusion_Celular Domenico_Brusasorzi Cueva_de_los_Pajaritos Culto Cure Ecuación_de_velocidad Distrito_de_Jaipur Dinastia_Ximena Echinospartum_lusitanicum_subsp._barnadesii Alejandro_de_los_Países_Bajos_(1818-1848) Alice_(película) David_S._Broder DFI_-_Instituto_Franco-Aleman Dauphine_Libéré Curculigo_pauciflora Edificio_del_Club_Nautico_de_San_Sebastian Dance_of_death

html map