Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Castillo_de_Torcafaló Bandera_de_Holanda Canal_5.1 Casa_consistorial_de_Algeciras Bull._Soc._Natl._Hort._France Baltazar_r_leyva_mancilla Barcelona_Media Bernardo_neustadt Baguena_(Teruel) Capitania_del_Espíritu_Santo Cesar-François_Cassini_de_Thury Casa_de_welf Caouennec-Lanvezéac Cartuja_de_Viaceli Casona_de_regla Centro_de_Idiomas_de_la_Universidad_de_San_Marcos Camerun_Aleman Blönduós Bromelia_ignea Castillo_del_Remei Bokura_no_Oukoku Briceno_(Antioquia) Big_Comic_Spirits Caccodes_nigricolor Bò_7_mon Canton_de_Mauze-sur-le-Mignon Catostomus CEIOPS Bystus_drakei Brāhmaṇa_(texto) Campeonato_Mundial_de_Esgrima_de_1927 Blyttia._(Norsk_botanisk_forening) Cadaval_(freguesia) Bielsko-Biala Batalla_de_Chapultepec BUNCH Bolognetta Best_of_the_beach_boys_vol._2 Biblioteca_y_casa_museo_de_Menendez_Pelayo Branch_and_Bound Chano_Urueta Bernardo_Martínez_del_Barranco Ben_Warley Cantón_de_Perpinan_2 Balsamita_tridentata Baloira_(San_Salvador) Campeonato_de_Australasia_1926 Canción_mexicana Brasil_(Selección_de_futbol) Bandera_de_guyana Caballito_de_mar_patagónico Carolina_Marquez CP_Serie_3250 Castiglione_(Alta_Corcega) Blanzaguet-Saint-Cybard

html map