Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

L.A.V_Venta_de_Banos-Leon-Gijón Les_Ponts_de_Ce Interfaz_Textual_de_Usuario Littlemoor Jan_(viñetista) Jorda_Avesta Jose_Refugio_Esparza_Reyes José_Inocencio_Arias Iturralde_González Jon_Anderson Leopoldo_V_"el_Virtuoso" Kingston_Avenue_(IRT_Eastern_Parkway_Line) Kazys_Petkevicius Juan_Maria_Gutierrez_(Buenos_Aires) Liana_Lombard Junta_de_Gobierno_de_Reconstruccion_Nacional Jon_Lovitz Limbazi Joao_Miranda_de_Souza_Filho Lieja_Bastogne-Lieja Ixocactus Keratsa_de_Bulgaria Jean-Claude_Gerard Ley_de_acción_y_reacción Juan_Torres_de_Vera_y_Aragon Liga_de_Campeones_de_la_UEFA_2009/2010 Juan_Vitalio_Acuña_Nuñez Leopoldo_Garcia_Alas_Ureña_(Clarin) Jhon_Reynaga Kuna_Yala Jean-Jacques_Kantorow Leonel_Godoy Julián_Maidana Jerónimo_de_Villaizán Leonardo_Navigajoso La_Baroche_sous-Luce Julio_de_grazia Jean_Olive_Dorothy_Hillcoat Intermodulacion Knittlingen Juegos_Olimpicos_de_Garmisch_Partenkirchen_1940 Lewis_Carroll Jaroslaw_Iwaszkiewicz Invariante_(informática) Jose_Salome_Pina Islas_Pelagio Kanamicina Kubanets_(Kushchóvskaya,_Krasnodar) Interior_del_Estado_de_Sao_Paulo Lantenne-Vertière Kamikaze_(MC) Jacques-Joachim_Trotti_marques_de_La_Chétardie Jose_maría_blanco_white La_payasa_Cha-U-Kao Interrogacion_retórica

html map