Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Mujeres_de_Tahiti Aporocactus_flagelliformis_var_pfeifferi Arima Hato_Mayor_del_Rey Ayuntamiento_de_burgos Arte_ingenuo Monteria_(Colombia) Ano_1996 Arbol_de_angelica_china Guivre Gui_de_Cortona Hermandad_de_la_Sagrada_Mortaja_(Sevilla) Munich_(canción) Halogenuro_de_sulfonilo Anoplolepis_gracilipes Haruhi_Suzumiya_no_Yūutsu Antonio_Arráiz Montaren_et_Saint-Mediers Antonio_Díaz-Cañabate Andalucia_occidental Arum_subulatum Idioma_Walisiano Hidalgo_De_Rivas Apophylia_vicina Montes_Iblei Howard_Mayer_Brown Andres_Ulloa Artur_Heras Hora_Cero_(historietas) Arroyo_de_Atocha Arroyo_Gutiérrez_Grande Homogenización Hernan_Diaz_Arrieta Hispano_Aviación_HA_300 Andhaka Grupo_Acrobático_Orlik Monaco_(desambiguación) Hymenocarpos_hispanicus Anos_1220_a.C. Anisochroa_volkovitshi Idioma_sandawe Antonio_Sánchez_Garcia Arteria_circunfleja_de_la_escápula Idioma_pisidio Arrojadoa_dinae_ssp_nana Harry_Ruby Antonne_et-Trigonant Hdad._de_Campoo_de_Suso Guillaume_le_Clerc_de_Normandía Guia_de_micha Apresamiento_del_Paquete_del_Maule Asterix_el_galo_-_el_mal_trago_de_obelix Andréi_Kolkutin Austrochthonius_iguazuensis Hits_01-06

html map