Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Confederacion_Union_de_Pueblos_Libres Western_(Nueva_York) Voivres_lès-le-Mans Cleden-Cap-Sizun Aktaj Vino_de_la_tierra_laderas_del_genil Cienega_de_Flores Comps_sur_Artuby Aislamiento_térmico ASICS Winchester_Modelo_1912 Valladolises_y_Lo_Jurado Clare_College,_Cambridge Confederacion_Perú_Bolivia Warsaw_(Nueva_York) Valle_de_Aragón_3a_sección Comercio_social A_storm_in_heaven Aeropuerto_de_Ciudad_de_Mexico-Benito_Juarez Chunchi_(cantón) Zifio_peruano Valencia_(España) Acolastus_lopatini Yer Viernes_13_(1980) Condado_de_Ste._Genevieve_(Misuri) Adiscus_speciosus Clelia_petolaria Coachella_(California) Colombier_(Cote_d'Or) A_saucerful_of_secrets Clases_de_ordenadores: Victor_Manuel_Mendoza Agente_patogeno Agathophyllum Chiorni_peredel Chlorocyperus_giganteus Würstelstand Ailly_sur_Noye XB_player_(revista) Chaudefonds_sur_Layon Cohors_II_Delmatarum Xiaitermes Abies_venusta Clinton_(Mississippi) Adrenal Academia_Médico_Militar_S.M._Kirov Cheryl_Cole Complejo_citocromo_b6f Conjunto_Gaitero_"Santa_Anita" Zucaina_(Castellon) Windows_NT_Server Consejo_Mundial_de_Energía Cohors_I_Lemavorum_civium_romanorum Aguila_moteada_hindu

html map