Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

De_Havilland_Canada_DHC-5_Buffalo Discernir Allas_Bocage Dispositivos_medicos Domingo_de_monteverde Distrito_de_Mamers Danger_Gang Dendrobium_plicatile Corrector_de_texto Alto_índice_de_derivación David_LaChapelle Cultura_de_Bahrein Cuestion_de_gustos Crash_(película) Almadrones Copenhagen_Jazz_Festival Division_Lister Dactylispa_nigripennis Ambrosius_Traversarius Alianza_de_Nuestra_Moldavia Cotorro Cylindromyrmecini Cristovao_Falcao Daurblada Convencion_mundial_de_ciencia_ficcion Altiplano_(desambiguación) Damero_silábico Amadeu_Aragay Crassulaceae Daido_Moriyama Echinocactus_tubiflorus Documenta_Madrid Copa_del_Rey_de_1902 Alfonso_III_de_Portugal Dendrophthoaceae Alimentacion_fantasma Division_del_Norte_(Espana) Allochernes_tropicus Deyvillers Alisma_plantago-aquatica_var_decumbens Cooperconcha_centralis Convenio_de_El_Pardo Cúpula_de_la_Bomba_Atómica Delirios_de_amor_(serie_TV) Dacoderus_rossi DeMar_DeRozan Distrito_de_Tocmoche Courlon_sur-Yonne Alemanes_étnicos Día_Nacional_del_Perdón_(Australia) Cruising_(desambiguacion) Craeons_(banda) Cryptantha_spegazzinii Diaperville Divinización

html map