Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Pitchfork_Media Parque_Nacional_Lençóis_Maranhenses Oligoryzomys_longicaudatus Osqui_Guzmán Pay_Day Nature_air Neuville-Bosc Plectis_oweniana Pealius_longispinus Pelayos_(revista) Placa_farallón Pantano_de_Monteagudo Officegate Plaza_Aotea Plateumaris_dorsata Máscara_de_Fernando Obelix_y_Compania Nº1_ZAO_Novoserguíyevskoye Perro_de_pastoreo Pedro_Barrantes North_St._Paul_(Minnesota) Parque_nacional_del_Antiguo_Oyo Paso_el_Planchón Paul_W._S._Anderson Ocymastrum_angustifolium Posse Phyllocactus_grandis Parodia_gummifera Pablo_Álvarez_(futbolista) Piececillo_de_Nuestro_Señor Münster_GR Opdyke_(Illinois) Orthocis_aequalis Oreja_de_burro Pfalzerwald Navacepedilla_de_Corneja_(Ávila) Pakala_Village_(Hawái) Policia_jujeña My_dying_bride Nitidobulbon Paul-Albert_Bartholomé Plaza_Yrigoyen Península_de_Pelješac Posteísmo Physalis_scariosa Partido_gente_de_teatro Mythimna National_Portrait_Gallery_(Washington_D_C.) Plaza_de_la_Platería_de_Martínez Phillipe_Bunau_Varilla Pholiurus_incurvus Nephrodium_filix_mas Orrua PNV_EAJ Pico_Mágina

html map