Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

He_(kana) Monachoda Atlantic_City,_Nueva_Jersey Angantyr_Höfundsson Arcadi_pla_i_masmiquel Angel_Viñas Minas_y_ferrocarriles_de_utrillas Helleborus_cyclophyllus Ares_regular Monsenor_Lefebvre Astyanax_brachypterygium Hombre_de_Cobalto Ananas_(Tocantins) Autodromo_de_most Aragonés_panticuto Montefiascone Holmes_Rolston Ano_1579 Andrew_Cuomo Arguedas_(Navarra) Haemulon_chrysargyreum Andrew_Barry_Casson_Gaze Atrévete_a_soñar:_El_concierto Apophylia_carinata Anambra Herman_Nuñez Ibeyi Ictimai Aníbal_Zanartu_Zañartu Misa_en_si_menor Humberto_Canto_Echeverría Asimo Atletico_Español Guru_Rimpoche Haremari Huaca_de_San_Marcos Antoni_Llebaría_Pons Moreno_Jurado Ano_297 Halle_(Belgica) Mitologia_chimu Hernan_Adrian_González Ibn_Darraj Hoang_Thuy_Linh Motilla_del_Palancar_(Cuenca) Moreda_(Alava) Hermannieae Hirpace Andreas_Sprecher_von_Bernegg Armisticio_con_Bulgaria Miralcamp Antonio_Mogollón Guillaume_Gille Arco_de_la_Constitución Gómez_(apellido)

html map