Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Jean-Henri_Hottinguer_(1803-1866) La_Maldicion_del_Maestro Isla_de_los_Leones Licoreria Le_Robert Le_Canarien Jorge_Volio_Jimenez Laguna_Tacuaral Lantana_mutabilis Kid_cudi Libro_de_Zacarias Jaragua_Sphaero La_Vie_revée_des_anges Kate_Wilson-Smith Limbach_Oberfrohna John_Kirby Las_Vegas_Springs_Preserve Jókull_Búason Jose_Rondizzoni John_Temple Jeanne_Hébuterne Jardín_Botánico_Pillahuincó Ley_de_Ciencia_Tecnologia_e_Innovacion_de_Venezuela Iris_maricoides J_J._Sylvester Juan_Adsuara Jolley_(Iowa) Jose_González_Hontoria Isotes_callanga Jose_Riaza Kyoshiro_to_towa_no_sora Jonathan_de_Leon_Ochoa Instituto_de_Ingeniería_del_Conocimiento La_buena_vida_(pelicula) Jean_Grey-Summers Legend_(album) KFC_Germinal_Beerschot Julio_Cruciani Knoxville_Challenger Jose_Alexandre_Gusmão Isla_Haixinsha_(Distrito_Haizhu) Juramento_a_la_Bandera_(Chile) Juan_Saa Laia_Marull Isacio_Calleja_García José_María_Ángel_Batalla Intr._Oryctogr._Aragon. Lenguas_bereberes_del_Atlas Libro_de_la_Vida José_Demetrio_Rodríguez Jabonera_(recipiente) J.V.Suringar Kansas_City,_Kansas Intel_8749 Jardin_Botanico_de_Guatemala

html map