Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Dago_Garcia Amaranthus_nepalensis Declaración_de_Madrid Crónicas_de_Widukind Cuentos_de_terramar Divisiones_Regionales_de_Fútbol Amanecer_zulu Dialecto_genovés Descanso_Dominical Departamento_de_Energía Dissothrix Donna_A Donrichardsia_patulifolia Cúcuta_Deportivo Dinastia_Alaungpaya Cotula_oederi Amapolo_Nevera Dolichlasium_glanduliferum Domingo_Antonio_Riaño_Martínez Deuxville Crespos_(Ávila) Dragon_Quest_V:_La_Prometida_Celestial Alstroemeria_exserens Distrito_electoral_de_Jacksonville_n.º_12 Crono_(primigenio) Dedales An_officer_and_a_gentleman División_N.º_3,_Alberta Copa_de_Invierno Cyclamen_orbiculatum Derivacion_(matematica) Diego_García_de_Paredes Deathers Ana_Maria_Martinez_(actriz) Alfred_A_Knopf Dzidzilche_(Merida) Edad_del_universo Ana_Gabriel Dendrita_(cristalografía) Der_fröhliche_Wanderer Distrito_de_Donduşeni Crotalus_catalinensis Dactylispa_weyersi Desiré_Félicien_Francois-Joseph_Mercier Distrito_de_huambo Convento_de_Santa_Clara_la_Real Dunkirk_(Kent) Dzhojar_Dudayev Alex_Ribeiro_Garcia Distribución_binomial Delfín_común Cristobal_de_Molina Deuda_pública_de_los_Estados_Unidos Diasclera_oxiana Amantea

html map