Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Alfonso_Arrivillaga Dendrochirus_zebra Dhana Crisis_económica_de_1929 Alexander_Kótov Dactylorchis_foliosa Ecorregión_terrestre Cytisus_laniger Corteza_de_cerdo Domicio_Corbulón Duque_de_Infantado EX-102 Amaury_III_de_Montfort Dankia_langbianensis Denominación_de_Origen_Montes_de_Granada Duque_de_Clarence Diary_of_the_dead Dactylispa_harsha Cross_Biancina Dragon_Age_II Corona_noruega Departamento_bella_vista Crecey-sur-Tille Cuenca_del_Uvs_Nuur Amstel_Curacao_Race Cuarto_Ejército_Japonés Desafio_Intercontinental_de_Rally Daboh Don't_Bring_Me_Down Cueva_de_Stopica Crisis_energetica_de_Venezuela_de_2009_2010 Drap Echizen_tetsudo Echavarren Copa_Mundial_de_Futbol_2010 Edgar_Ugalde_Álvarez Cámara_termica Convento_de_San_Agustín_en_Cusco Cynoglossus_maccullochi Dietrich_Eckart Alexander_Zemlinsky Crosita_bogutensis Devarshi_Narada Amorita Dolores_Lebrón Cormelles_le-Royal Allande Dario_Conca Dinastia_Rúrika Cusco_republicano Cultura_wari Eagle_(revista) Aleksandr_Kérenski Diego_perez_(conductor) Croatian_Railways

html map