Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Roma_imperial Turlough_O'Carolan Rio_Vitim Municipio_de_Center_(condado_de_Martin,_Indiana) Robert_Mulliken Galagoides_rondoensis Incineradora_de_residuos_sólidos_orgánicos Relaciones_(Star_Trek:_La_nueva_generación) Iglesia_de_San_Roque_(Tinajo) Río_Desaguadero Gabata General_de_Ala Remilly_en-Montagne V_31 Rio_Bolshói_Yugan Muralla_Urbana_de_Sabiote Fumaria_muralis_var._paui S.S.A. Fundacion_Gonzalo_Torrente_Ballester Riotinto_Company_Limited Union_Civica_(cancion) Retzia_(revista) Municipio_Alto_Orinoco_(Amazonas_Venezuela) Richard_Haydn Trujillo,_Perú Friedrich-Werner_Graf_von_der_Schulenburg Gennadiy_Cherevchenko Gimnasia_y_Esgrima Tron Rio_Limay Igualdad_de_Oportunidades Friv. Utricularia_gilletii Municipio_de_Pleasant_Valley_(condado_de_Cowley,_Kansas) Tristán_Gálvez_Palma Gastronomía_Vegetariana Universidad_de_Lyon SEAT_Málaga Gazna Respuesta_de_voz_interactiva Ruta_Nacional_27_(Colombia) Retrato_en_vivo Gimnasia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Moscú_1980 Río_Despeñaperros Fundacion_para_el_fomento_de_la_Donacion_Altruista_de_Organos_para_Trasplantes_Tejidos_Sangre_Plasma_y_Médula_Osea,_Educacion_para_la_Salud_y_Cooperacion_Internacional Indalecio_(varón_apostólico) Municipio_de_Lincoln_(condado_de_Harrison,_Iowa) Ruta_39_(Uruguay) Ilegalización_del_aborto UNLaR Revolucion_Paulista Reuss_(línea_mayor) Universidad_de_Paris_IX Municipio_de_Pelican_(condado_de_Otter_Tail,_Minnesota) Roccabernarda

html map