Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Danilo_Luís_Hélio_Pereira Dacrydium Descaisneaceae Dodge_Brothers_Motor_Vehicle Dipolo_magnético Aleurothrixus_aguiari Copa_de_la_AFC_2014 Diplectrus_impressus Dinastia_selyúcida Departamento_de_Ingeniería_Informática_y_Ciencias_de_la_Computacion Alpha_Scorpii Cónclave_de_1292-94 Décima_de_Panamá Amaranthus_adscendens Alternanthera_triandra_var._denticulata Diestro_(desambiguacion) Alvaro_de_Bazan Echinocactus_disciformis Denison_Olmsted Darwīšan Deuterocanonicos Distrito_de_Guildford DC-7C Diciembre_de_1975 Cove_Neck Damía Distribucion_Erlang Ambérieu_en-Bugey Cucullaria_haenkeana Diervillaceae Ecorregión_terrestre_puna_seca_de_los_andes_centrales Douy_la-Ramée América_S.A. Departamento_judicial_de_Azul Dinastia_Zagüe Drosera_subg._Drosera Desamortizacion Dynamite Desafío_2006:_La_Guerra_de_los_estratos Cronica_de_San_Juan_de_la_Pena Davalia_canariensis Diodo_túnel Distrito_de_Shuso_(Ehime) Círculo_virtuoso Dominio_de_Pakistán Dromicina America_24 Echinopsis_oxygona Dona_Mencia_(Cordoba) Direccion_IP_dinámica Dallas_Mayr Daniel_Schmid Danna_Paola_(EP) EMD_GP40-2 Convencion_sobre_la_prohibición_de_minas_antipersonales

html map