Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Coelorinchus_jordani Yuji_Hyakutake Albany_(Wisconsin) A_nuestra_vida_otro_sentío Windows_Live_Mail_Desktop Vítrea Cinthya_Lobato Yokozuna_(desambiguación) Aeródromo_de_Chizha Contrato_mohatra Chinle_(Arizona) Wakoopa Ciclismo_en_Ruta_femenino_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Pekín_2008 Constante_Aguer Albatarrech Continental_O-470 Adli_Mansur Christy_Ruth_Walton Via_chilena_al_socialismo Vall_d'Uixó_La Ahmedgarh Vino_de_venezuela Yiddish_Art_Theatre Ala_zoologia Claude_Bon Videojuegos_de_plataformas Consello_d'a_Fabla_Aragonesa Aleg Aerolíneas_Internacionales Condado_de_Wood Yo,_minoría_absoluta_(Gira_de_Extremoduro) Zarangüéngano Wunda_(crater_de_Umbriel) Condado_de_Madison_(Tennessee) Cirsium_pseudo-palustre Aeropuerto_de_Belem Villedieu_la-Blouère Actinoschoenus_erinaceus Colette Chen_Mingshu Acrofonía Aeropuerto_de_Catania-Fontanarossa Columna_(arquitectura) Víctor_Mena_Palomo Aegus_burgersi Acueducto_Wignacourt Vyksa Vaino_Aaltonen Vuelve_junto_a_mí William_York_Macgregor Valle_de_las_Reinas Ciudad_de_las_Artes_y_de_las_Ciencias_de_Valencia ASTRO_E2 Yves_Pouliquen Zofia_Nałkowska

html map