Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Gruey_les-Surance Historia_de_Pakistan Atalaya_de_tournai Ar-Sakalthôr Antoine_Josefsson Antologia_del_interés_II Antonio_Sebastián_Di_Pietro Mischa_Barton Morske_orgulje Hermandad_del_Cristo_del_Perdón Anaprof_Clausura_2002 Halimione_portulacoides Astérix_el_Galo_(pelicula) H_W_L_Poonja Henry_Vincent_Kneuer Hector_(pelicula) Morcilla_de_Aranda Mislata_(Valencia) Arenaria_conimbricensis_var_loscosii Avi_Wigderson HD_319718 Anne_Geneviève_de_Borbon_Conde Anthriscus_scandicina Athemus_multiimpressus Monasterio_de_Santa_Maria_de_Nienzebas IV_Brigada_Aérea_de_la_FAA Asociacion_Deportiva_Isidro_Metapan Historiador_del_arte I.E._Avelino_Saldarriaga_Gaviria_de_Itagüí_(Colombia) Anidrytus_nigropiceus Historia_del_alfabeto IKA_Estanciera Associazione_Giovanile_Nocerina_1910 Moyen_Cavally Montigny_les-Cherlieu Hibiscus_sphaerocarpus Anselmo_C_Carreño Angry_Dad:_The_Movie Gunnbjörn_Ulf-Krakuson Anfernee_Hardaway Artajerjes_(Alessandri) Anna_(desambiguación) Aphyocharacinae IBM_System/3 Appenans Ataque_epileptico Antonin_Tlusták Antiguo_Oriente_Proximo Arce_japonés_palmeado Halland Hospital_de_San_Mungo Artículo_1_Constitucion_Estados_Unidos Arbelos Avenida_Ricardo_Balbín Idioma_comanche

html map