Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Justicia_correctiva La_torre_del_elefante Leipheimer Invasión_Árabe_de_Irán Ligia Krolewskie_Brzeziny José_Rubens_Pirani José_Manuel_Montoya Jesus_de_Aragón Jacob_van_Lennep Katima_Mulilo José_María_Vértiz Licofron_de_Calcis Lihu'e_(Hawai) Jardín_Botanico_de_Lyon John_Q._Hammons Legitimistas Kurt_Caceres Lago_de_Sélingué José_de_Yanguas Jorge_Eugenio_Ortiz_Gallegos Lista_de_arias_de_concierto,_canciones_y_canones_de_Wolfgang_Amadeus_Mozart Karl-August_Fagerholm Linea_sea_beach Interaccion_espin_órbita Liofilización Jimaní Karl_Aulenbach José_Enrique_Sánchez_Díaz Kotlówka_(voivodato_de_Mazovia) Lengua_manx Les_Ollières_sur_Eyrieux Jose_T._de_Cuellar La_Rapita Libro_de_Éxodo Johnny_Palacios Jose_Antonio_"Gitano"_Jimenez Jose_López_Portillo_y_Pacheco La_Cruz_de_la_Parra KAS Juan_Manuel_Carrizo Jeronimo_de_Zurita Liceo_San_Luis_Gonzaga José_Antonio_Vandellos James_W._Cronin Islote_Corcovado L'être_las_L'envers_du_miroir Lista_de_ministros_de_Relaciones_Exteriores_de_Colombia La_clemencia_de_Tito_(Mozart) José_Maria_Lafragua José_María_de_Azcarate_Ristori Literatura_artistica José_Antonio_Martínez_Lapeña Lillas Linea_28_(EMT_Madrid)

html map