Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Eupodotis_vigorsii Elecciones_al_Parlamento_Europeo_de_1979_(Luxemburgo) Esclavitud_en_la_roma_antigua FK_Mlada_Boleslav Ermita_de_la_Purisima_Concepcion Escudo_de_la_Republica_Socialista_Soviética_de_Azerbaiyan Estadio_Municipal_Aurelio_Domínguez_de_El_Monte Filippo_Gagliardi Foro_Andaluz El_Castillet Estadio_Panamericano_de_San_Cristóbal Felix_María_Calleja Foreign_Office_and_Commonwealth_Office Figuras_planas Escila Estacion_Tortugas Euphorbia_procera_var_trichocarpa Footsteps_(organización) Foro_romano_de_Tarraco Francisco_Martínez_Motiño Elecciones_estatales_de_Queretaro_de_1991 Extensor_carpis_radialis_brevis FC_Peñafiel Epi_(ciudad) Ejército_Vasco Eudes_de_Francia Electrónica_de_estado_sólido Etnonimo Euphorbia_vahliana Exposición_del_Mundo_Portugués Filosoma Emperador_Hirohito Festival_de_Cine_Espanol_de_Tánger Emma_Johansson Fothergilla_guianensis Elecciones_presidenciales_de_Bolivia_de_1960 Eustomias_obscurus Estacion_de_Puerto_de_Navacerrada Eje_Berlín_Roma-Tokio Estebanez_de_la_Calzada Estadio_12_de_Noviembre Estrellas_en_el_hielo_El_baile_(temporada_2) Eriocnemis_mosquera Esquiando_en_el_Pantano España_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Los_Angeles_1984 Fall_Out_Boy´s_Evening_Out_With_Your_Girlfriend Foeniculum_graecum El_Amor_Toma_Su_Tiempo Evaluación_de_proyectos_de_construcción_con_el_uso_de_algoritmos_geneticos Festival_de_la_Cancion_Napolitana Edwin_Blake_Payson Fernando_Palacios Estación_de_Benicasim Facultad_de_Derecho_(Subte_de_Buenos_Aires) El_halconazo

html map