Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Batwua Birgitta_Bremer Centro_de_Planetas_Menores Beyer_Boulevard_(linea_Azul) Cartama_(Malaga) Batalla_del_Estrecho_de_Kerch BLC_Contadores_Públicos Catedral_de_Upsala BMT_Jamaica_Line Camino_real_de_las_hoces Champagra_del_Peru Campeonato_mundial_de_triatlon_de_2000 Bahia_dvina Base_Vicecomodoro_Marambio Black_B Cabo_Ghir Betxí_(Castellon) C_Carrol_Marden Casa_del_Lago_Juan_José_Arreola_(UNAM) Casuarius_lydekkeri Bidaqueira Caligrama Bromus_squarrosus_var._muticus Belleville_et_Chatillon_sur_Bar Castrillo_de_Villavega Can't_Repeat Broken_blade Banca_comercial Calopogon_tuberosus_f._niveus Carlos_Souto Bendel_United_F.C. Caroline_Auguste_de_la_Motte_Fouque Banderizos Batalla_de_los_horcones Banca_en_Espana Cañon_de_155_mm_L_33_Modelo_Argentino Boguslav_Stanislavovich_Kurlovich Baorini Carlos_Zeferino_Torreblanca_Galindo Born_to_Run_(Lost) Capilla_de_santa_tecla_de_la_catedral_de_burgos Carlos_Luque Bahia_Wilhelmina Carlos_Federico_Gauss Cellino_San_Marco Bomba_(explosivo) Bignonia_mollissima Bavaro Cel-shading Barrio_Centro Bakuten_Shoot_Beyblade Beaulieu-sur-loire Cantón_Zaruma C.L.Boynton Bristol_403

html map