Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

CASA_C_102 Cantón_de_Luxemburgo Cadagua_(rio) Año_945 Carlos_i_de_inglaterra Baalon Cabo_Rhir Candidatura_de_Australia_para_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_2022 Centrodoras_hasemani Central_Hidroeléctrica_de_Futaleufú Casimiro_III Carduus_phyllolepis Cadena_ligera_de_inmunoglobulina Blood_mountain Borís_Yefséyev Callejón_de_Ibañez Centro_Tecnológico_de_la_Energía_y_del_Medio_Ambiente Celeus_spectabilis Castro_(Soria) Calva_González,_Juan_José Belerofonte Chalcides_striatus Castillo_(Lopera) Balduino_I_(desambiguacion) C-441 Canción_de_Lejos Baccharis_patiensis Begona_Lasagabaster Centroamérica Brandizzo Bota_de_esqui Bruno_Centeno Barrio_Campo_Alegre Ceratispa_atra Buffalo_(condado_de_Buffalo,_Wisconsin) Cecilio_Estacio Challenger_de_Blois Años_0_d._C. Calle_Zaibunnisa Central_hidroelectrica_Raul_Leoni Centro_de_formación_tecnica Brachypodium_salzmannii Canal_Cea_Carrión Bussière-Badil Carlos_Clark_(baloncestista) Baleira Banco_malo_(Espana) Canton_de_Saillagouse Chaerophyllum_cyminum Centro_historico_de_Puebla Biblioteca_Pública_del_Estado_de_Huelva Bdallophytum Centenario_del_Descubrimiento_de_América Bartolomeo_Cavarozzi Bernart_de_Ventadorn

html map