Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Poto_(mitología) Meadow_Lands Regió7 Mandane_(Brivio) Primera_Guerra_Anglo-Holandesa Mikhail_Larionov Martin_Matalon Mancomunidad_Espadà-Millars Rainis Gondrexon Puntaje Marmota_marmota Markaz_Shabab_Al-Am'ari Presa_de_el_gasco Martín_Marculeta Goux_les_Usiers Refinería_de_petróleo Loiza_(Puerto_Rico) Puma_argentino Primera_Batalla_de_San_Luis_de_la_Paz Medida_preliminar Pruebas_de_software Provincias_de_la_República_Democrática_del_Congo Luis_Enrique_Erro Primera_división_española_1931/32 Grandes_exitos_(álbum_de_Jarabe_de_Palo) Metalurh_Zaporizhya Los_pitufos_y_el_Ketekasco Rapid_Mansfeldia_Hamm_Benfica Premio_ESPY_al_mejor_jugador_de_la_NBA Matriz_de_adyacencias Mielero Línea_C_(CTAZ) Qal'at'Abd_al-Salam Mahuad Ramón_Farrán_Sánchez Páginas_del_diario_de_una_joven Grazer_Autorinnen_Autorenversammlung Mesorregiao_do_Sul_de_Roraima Los_Títeres Liévin_Basket_62 Protectorado Menelik_II_de_Etiopia Mauro_Mallorca María_Teresa_de_Borbón_Dos_Sicilias Region_IV_A Megalaya Puente_Flat Martina_Iñíguez Primera_Division_de_Chile_1983_84 Melicena_(Sorvilan) Realidad_nacional Mazal_Tov Prada_S_P_A Matthew_McGrory

html map