Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni http://www.decori.pod-poczatek.podhale.pl włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (http://www.flamma.pod-poczatek.podhale.pl penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z http://www.jacta.pod-poczatek.podhale.pl owocami morza lub z pesto.

Bernardo_de_Sa_Nogueira_de_Figueiredo_marqués_de_Sa_da_Bandeira Centaurea_serrata BBC_English_Regions Campeonato_Europeo_de_Luge Battistino_del_Gessi Canal_9_de_Buenos_Aires Campeonato_Europeo_de_Atletismo_en_Pista_Cubierta_de_2000 Celle_Lévescault Cebada_de_muchas_carreras Benqué Bussiere-Galant Certificacion_de_ventas_discográficas Castelões_de_Cepeda Berckm. Beli_(Temriuk,_Krasnodar) Carex_fuscidula Celtis_occidentalis Carlos_Gutiérrez Callibrachion Bellengreville_(Calvados) Cereus_coccineus Bibliografía_de_Italo_Mancini Bloden_wedd Blabera_fusca Bona_de_Saboya_(1275-1300) Calcodes_martinii Bernes_sur_Oise Barreteros_de_Zacatecas Campeonato_Europeo_de_Fórmula_3 Categoría_(matematica) Bisaurri_(Huesca) Cavenago_di_Brianza Cartograficos Blondie_Chaplin CC-BY Azolidina Años_1240_adC Bartolomé_de_Cárdenas_(pintor) Celles_(Dordona) Cemi Boris_Ponomariov Bourg-d'Oueil Caton Belleville_Ontario Campo_magnético_de_la_Luna Barbus_microcephalus Chacho_Jaroslavsky Call_of_duty Catedral_de_Tripoli Calanthe_comosa Casa_Bures Cassie_Chan Castleton-on-Hudson Basly Batalla_de_Carazua

html map