Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Georg_Rafael_Donner Trobajo_del_camino General_Santos Futbol_base Iglesia_de_Santa_María_de_la_Asunción_(Ocaña) Revolución_Makhnovista Trepamusgo_copetón Rumanía_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Verano_2004 Rocco_Carbone_(filosofo) Fuerte_Negley George_A._Kelly Room_No._382 Unidades_perifericas Tutti Rodolfo_Enrique_Fogwill Trofeo_Diputación_de_Valladolid_2009 Frustracion_(física) Troye-d'Ariege Reino_Bamun Galbatorix Gijon_(Asturias) Union_Square Iksvāku Roberto_Garcia Ganga_común Uropoda_levigata Río_Cottonwood Ruta_23-CH Municipio_de_Venice_(Míchigan) Indian_Ocean_(banda) Río_Puangue Fuerzas_de_Liberación_Nacional SR3_Saarlandwelle García_Alvárez_de_Toledo_y_Carrillo Ruta_Nacional_53_(Argentina) Iglesia_de_San_Julian Germigny-l'Éveque Robert_C_Merton Gertia_hatschbachi Innsbrook_(Misuri) Geranio_de_la_jungla Ronald_Norrish S.C._Bustelo Ruta_élite_masculina_en_el_Campeonato_Mundial_de_Ruta_de_2014 Furor_teológico Robert_François_Damiens Roeboides_biserialis Rudebox_(álbum) Utsjoki Rohrbach-Metall-Aeroplan_Co_A/S Fresno_de_montana_australiano Renato_Martino Gandy_Ganso Robert_Alphonso_Taft Rodrigo_Pinto_Guedes

html map