Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Bmw_serie_8 Castaña_de_Indias CM-5150 Caida_del_Hombre_pecado_original_y_expulsion_del_Paraiso Caligrafía_escolar Barringtonia Batalla_del_Fuerte_de_Tabarsi Bartolomé_vicente Chanbria_tehachapianus Brida_(novela_de_Paulo_Coelho) Canónico_(matematica) Camino_de_Santiago_Alcarreno Chacana Cayo_Grande_(Los_Roques) Bernabé_G._de_Quevedo_y_Portillo Barrutia_(apellido) Can_(construcción) Cevico_de_la_Torre_(Palencia) Batak_(desambiguación) Brus Campeonato_Mundial_de_Natacion_Roma,_2009 Cantón_de_Basilea_Campana Bas-et-lezat Baalhoek Broken_México_D._F. Boston_Patriots Byron_(Maine) C6H5NO2 Camino_(teoria_de_grafos) Años_510_a_C Campeonato_Nacional_de_Atletismo_de_Chile_2010 Cerro_Pan_de_Azúcar_(Cordoba) Castillo_de_chenonceau Batalla_de_Beroia CFR_Timişoara Breno_(siglo_IV_a.C.) Bhagavatam Cantón_de_Neuilly-en-Thelle Calculos_renales Betonica_montana Barón_Pierre_de_Coubertin Beteró Cavernoma Barletta_Andria-Trani Batalla_de_Tonamiyama Basilio_Monroy Bensenville Castelnau-Durban Barrio_Parque_Capital Boys'_Town_FC Bicicletas_monomarcha Carlos_Cotto Barcos_de_piedra Brisbane_Bears Carpoxylinae

html map