Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Caso_Tujachevsky Campeonato_Panamericano_de_Futbol Biota_(desambiguacion) Campeonato_de_Austria_de_Formula_3 Carlos_de_Gavre Basilica_de_San_Cipriano Banco_del_avío Cetro_heka C_O_N_I_N Behind_The_Music Chanaral_Ortega-Miranda Blatta_marmorata Bromus_catharticus Belleville_sur_Vie Bahayan Carl_Barat_(musico) Bernard_king Castainco Buztintze-Hiriberri Cencerro_(desambiguación) Belgida_(Valencia) Banato_rumano Barbus_erubescens Campeonato_de_Australasia_1920 Canton_Pedro_Carbo Caserío_Etxeaundi Ceracis_simplicicornis Catedral_de_San_Bavon Ben_Tre_(ciudad) Carrizo_Springs Bachelor_of_arts Ballroom Brillante_Camarada Bob_Weston Capilla_Flamenca Begonia_decandra Bóxer_Calzoncillo Carrascal_del_Obispo_(Salamanca) Batman_the_dark_knight_returns Bacterioclorofila Años_1190_a.C. Batalla_del_sesia Bomber_(album) Bubonias Brahman_(ganado) Brayan_Perea Beccariola_orca Candido_Marín_Portales,_alcalde_de_Alcala_del_Valle_(Cádiz)_durante_la_II_Republica Bernabe_de_módena Capendu Camara_de_Representantes_de_los_Estados_Unidos Burkholderia_cepacia Carochos Capicorb Barrio_histórico_de_Colonia_del_Sacramento

html map