Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Ano_320_adC Mobile_Mapping ISO_22716 Helga_Cristina_Hernandez_Ramírez Asedio_de_Monzon Morron_de_Mateo Arlow_Stout Gundadalur_Stadium Homero_Manzi,_un_poeta_en_la_tormenta Ansan_H_Football_Club Antifonte_de_Atenas Grupo_Financiero_Monex Antonio_Caban_Vale Mindless_Self_Indulgence Mortadelo_y_Filemon_Los_demás_todos_maltrechos Mitología_celta Hamburguesa Ministerio_de_Educacion_de_Espana_(desambiguacion) Ano_1327 Asociacion_de_vecinos Hockey_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Moscú_1980 Heraldo_Muñoz_Valenzuela Arminio Morphosphaera_collaris Molecula_de_Agua Ars_Notoria Asteriscodes_chinense Apetatitlán Gymnothorax_vicinus Monte_Myoho–ji Anorga_KKE Aphyosemion_ocellatum Avajan Misiones_de_Commandos_Behind_Enemy_Lines Associazione_Sportiva_Giovanile_Nocerina Anita,_no_te_rajes! Avutarda_somalí Huernia_hislopii Antonio_Martín_Fernandez HIT_Entertainment Avinguda_del_Cid Guadalcazar_(Cordoba) Hachiman Hubertus_Von_Hohenlohe Mirditë Guinea_Bissau Henry_Hernandez Mormodes_leucochila Mollet_del_Valles_Mollet Artemisia_ludoviciana_subsp._sulcata Artabano_iv_de_partia Hedysarum_echinatum Mini_Hollywood Historia_gay Halltown_(Misuri)

html map