Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Corydoras_loretoensis Coronacion_de_Carlos_VII Alice_y_Bob Cyrtochilum_citrinum Ammodiscoidea Allan_M._Cormack Alicucu_comun Departamento_San_Lorenzo_(Chaco) Edificio_Córdoba_827 Departamento_Federal_de_la_Defensa,_de_la_Protección_Civil_y_Deporte Dahomey Drama_religioso Copa_del_Rey_de_Futbol_1907 Convento_de_Hermanas_Carmelitas_de_San_José_(Málaga) División_Politica_del_Imperio_Ruso Cruz_de_Hierro_(León) Alicia_(KND) Coyotas Cortijo_Cañaveral_de_los_Frailes Ana_Maria_Kamper DELF Cuerda_doble Copa_de_Campeones_de_la_CONCACAF_1973 Ali_Sabieh_(region) Dr._Schestakow Código Da_capo_(album) Algámitas Economía_de_Australia Cordilheira_Alta Doria_Shafik Cornillon_en-Trièves Dactylochelifer_saharensis Déjà_Vu_(1997) Diarville Desde_el_corazon Edil_curul Direccion_Nacional_de_Comunicación_Social Corazon_Micaelino Edificio_Alfredo_Palacios Crobots Dijkstra Dracophyllum_milliganii Deadmarch:_Initiation_of_Blasphemy Dracaena_chelsoni Digibook Dream_On EFPA Eddie_Peregrina Amilcar_(nombre) Alvarado_(provincia_de_Buenos_Aires) Código_basado_en_prestaciones David_Hilbert Cristo_de_san_juan_de_la_cruz Danza_clasica_espanola

html map