Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Xiphosium Yúsuf_III Alberto_Etcheverry XRCO_Hall_of_Fame Villeneuve_(Alpes_de_Alta_Provenza) Cintéotl Velodromo_Olimpico_(Atenas) Combate_de_Riachuelo Civilizacion_pyu Christen_Schjellerup_Kobke Yamun Yahoo_User_Interface Clase_Sa'ar_4.5 Zamorana_(raza_bovina) Abderraman_Sanchuelo Chilochloa_boehmeri Albert_Viciano Circunvolucion_paraterminal Yaro_(desambiguación) Coeloglossum_viride_var_virescens Vale_de_Água Abies_parsonsiana Volumen_(matemática) Violeta_citrina Alcalá_de_Gurrea_(Huesca) Wakanohō_Toshinori A_Nightmare_on_Elm_Street_3_Dream_Warriors Vive!_Deportes Xerallo Charidotella_subannulata Clinton_Leupp Ahora_(Reno) Consejo_legislativo_del_estado_nueva_esparta Abdoulaye_Diagne-Faye Colon_de_Oro Viggo_Fausboll Vishwá_Mitra Comunicaciones_de_Islandia Conquista_(Cordoba) Compuerta_tipo_vagon Al_Guokas X._X._L. Walking_On_Air Zoológico_de_Búfalo Albert_Speer_Jr Albanileria Veintiseis_de_Febrero Where_on_Earth_Is_Carmen_San_Diego? Zelig_Circus Zelenyj_Haj Verrugas_comunes Zita_Seabra Clasificacion_climatica_de_Koppen What_Do_You_Want_from_Me? Administracion_Nacional_de_Seguridad_Social

html map