Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Iglesia_cristiana_palmeriana Restauración_de_imagen Réplica_(sismologia) Tron_(hacker) Universo_Series Rupicapra Triceratopo Unión_Deportiva_Logronés Unión_de_la_Nobleza_del_Antiguo_Reino_de_Mallorca Royal_Society_of_Chemistry Genouillé_(Vienne) Ron_Palillo Rio_Retortillo Ribera_del_moro Ganglion_trigeminale Rogerio_Bacon Republica_Conservadora_(Chile) Río_Nevezis Tṛsnā Rubayo_(Cantabria) Glitnir Municipio_de_El_Oro_(estado_de_Mexico) Rondón_(Boyaca) Infante_Don_Henrique Iglesia_de_Nuestra_Señora_del_Rosario_(Queniquea) SC_Schaffhausen Friedrich_Emich Iglesia_de_Santa_María_(Tredos) Félix_Magno Ignacio_José_III_Younan Indalecio_Allende Roberto_Ravaglia Inkarri Iglesia_de_San_Pedro_Apostol_(Agost) VI_region_militar Ritmo_y_seduccion Ghulam_Ahmad Gimnasio_Rafael_Romero_Bolívar Galeopsis_longiflora S_O_D. Garcia_Lacalle Ribera_de_cala Romans-sur-Isere Gobernación_de_Nueva_Cartago_y_Costa_Rica Rohr_(Alsacia) Illan_de_Vacas_con_Manosa Municipio_de_Oxford_(condado_de_Henry,_Illinois) Triaquisicosaedro Iglesia_de_San_Felipe_(Carmona) Rishonim Rio_Ohře Unicast Río_Chapare Un_médico_novato Ribulosa_1,5_bifosfato

html map