Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

José_Joaquin_Arazuri Klose Lactuca_sativa Laigne_en-Belin Kashmere_Stage_Band Inusual Jesus_Perez_Rodríguez Josep_de_togores Joe_Bataan Iñigo_Arista_de_Pamplona Jaime_Moron_León Krista_Ayne Kalaharia_spinescens Lista_de_papables_en_el_conclave_de_2013 Knights_and_Merchants Leneas Jacinto_de_la_Concha Justo_Suárez Lampriformes Jayme_Matarazzo Lenguas_bantúes_del_grupo_S Juan_Ramón_Sáenz Isla_Hendrik Liga_Yugoslava_de_Baloncesto Into_the_Abyss_(documental) L'Unione_Sarda Itapúa_Poty_(Paraguay) Jorge_Tarud K.Schum. Klingnau Kristiine Ley_cientifica Javier_Cortes_Álvarez_de_Miranda José_"Pepe"_Aguilar La_Chaussée_Saint-Victor La_sombra_del_caudillo_(película_de_1960) José_Maria_Millas_Vallicrosa Les_Causses_et_les_Cévennes Islas_Santa_Barbara LXXP.Oxi.VII.1007 Lista_de_números_uno_en_Espana_2010 Jesus_Maria_(municipio) Joe_Galvin Jōyō_kanji Jennette_(Arkansas) Lenguaje_de_definicion_de_descripcion José_Antonio_Marin_Rite Jose_María_López_Sanfeliu José_Alberto_Mendonca_Paulino Jacques_Soulaire K-8_Karokorum Jensenobotrya Kirsty_Lee_Allan Kingstone_(Staffordshire) Jaime_Camino

html map