Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Mokeski Arambizcarra Autoridad_monetaria_de_singapur Grupo_GTD Muelas Antonio_Jara_Andreu Ano_500 Apolónides_(médico) Gubaja Heinz_Hajek-Halke Arsenio_Perdiguero Arbeteta_(Guadalajara) Atle_Pedersen Monadenium Huso_horario_estandar_de_Corea Hoz_del_Huecar Monasterio_de_Pombeiro Gypsy_(musical) Astrapotéridos Arbol_de_la_lluvia Historia_de_mongolia Hospital_de_la_Ribera Grézels Astoria_(oregon) Montreal_Locomotive_Works Ano_2012 Haleito Mosaico_de_Alejandro_Magno Antiaromaticidad Mimastracella_zaitzevi Moras I_promessi_sposi Idioma_Mam Asymbolus_rubiginosus Iconodulo Iaguia Hipérbolo Miturga Montrose_(Georgia) Hits_Remixed_(desambiguación) Guadassuar_Guadasuar Arbol_de_la_rueda Mint_na_Bokura Augustaburiania Anisomerina Henri_Desire_Landru Gusto_adquirido Héctor_Rondán Historia_de_Alemania_desde_1945 Autorreplicacion Montfaucon_(Doubs) Antillas_españolas HBr Mordella_charkrabandhui Hidrografia_de_Asturias

html map