Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Break_the_Ice_(canción_de_Stratovarius) Banda_Sonora_Original Camécuaro Centro_de_Interpretación_del_Románico_en_Cantabria Bertrand_Delanoe Carolina_Fal Break_the_ice Cantones_de_Cotes-d'Armor Azul_(crater) Cantón_Cuyabeno Cerasus_avium_subsp_juliana Campeonato_Ecuatoriano_de_Fútbol_1982 Bisgoeppertia Calyptrogyne_dulcis Chaetopoa BAP_Independencia Cazón_(Buenos_Aires) Canovista Calasparra_(Murcia) Bac_Trung_Bo Batalla_naval_de_Sorondo Año_1281 Bandera_de_Luisiana Centro_de_Investigacion_Social_Independiente Binoculo Byggvir Cerro_Azul_(Ecuador) Bypass_cardiopulmonar BC_Šiauliai Campo_De_Caso Campanula_notata Broqueletes_rusticos Cardo_lincherin Betula_antarctica Borja_Valero Años_1010_adC Balti Casa_del_Cid_(Zamora) Capilla_de_los_Remedios Bambusa_boryana CD_Sonic_the_Hedgehog Camós_(Gerona) Canton_de_Saint_Benoît_du-Sault Castilleja_communis_f._johnstoniae Bernardita_pizarro Cancilleria Catalogo_Hess Batalla_de_Boqueron Boiry_Saint_Martin Brewster_Buffalo Bavaroaustríaco Caecilia_pachynema Brihadaraṇyaka_Upanishad Bezbednosno_Informativna_Agencija Busipho_ferox

html map