Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Von_Bergen Confederación_Chalca_(Chalcayotl) Concierto_Andaluz Abú_Hasán_Alí Conexón Vicente_José_González_García Châteauneuf_sur-Loire Constantin_von_ettingshausen Color Vaupés_(departamento) With_Roots_Above_and_Branches_Below Albalat_dels_Tarongers Condé-sur-Seulles Wezen Adoración_del_Cordero_Místico Constantino_Kavafis Wireline Aldan_(Cangas) Xerofítico Ciudad_Universitaria_de_la_UNMSM Charles_Simic Vicente_Pereda Colombobalanus_excelsa Circuito_Montanes_Internacional Vesaignes-sur-Marne Alberto_Botía Alcippe Aeropuerto_de_Montevideo Yunguyo Abadía_de_Fountains Voutre Adolfo_de_castro Zeria_nasuta Victor_Hugo_Montano Condado_de_Lianshui Yangs Volemia Charles_Comte Xerococcus Valverdejo Chiopris_Viscone Against_All_Authority Alectrosaurus Alcazar_Granada Clausula_(logica) Virginia_Clemm Albania_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Londres_2012 Vaux_en-Bugey Clasificacion_de_instrumentos_musicales Comprador Clovís_Cornillac Abierto_de_EE.UU. Conspiración_de_Manuel_Gual_y_Jose_Maria_España Chasqui_1_(nanosatélite) Vivès

html map