Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Shadow_Racing_Cars Tejidos_merimaticos The_Eye_2 Sicyopus_discordipinnis Sideritis_remotior Styrax_floridus Tekirdag Tragopan_satyra Saint_Felix_de-Lunel Susanna_Kubelka São_Jose_do_Inhacorá Súðavíkurhreppur San_Julián_de_Cela Santana_da_serra San_Francisco_(ciudad_Estados_Unidos) San_Martin_de_Mendoza Tiburón_de_Pondicherry Temporada_2010_del_Campeonato_Mundial_de_Rally Television_en_2006 Squeo Saint_Avold Santa-Lucia-di-Moriani Templo_Jedi Sortosville-en-Beaumont Somerled Scirtes_emmaae Saint_François-Lacroix T-6_Texan Thomas_J._Euteneuer Shepsi Scotty_2_Hotty Scaccia Salto_de_Cuerda_del_Pozo Saint_Georges-d'Elle Sucking_in_the_Seventies So_Cool Sventenius_Eric_R Serba Sistema_de_produccion_Toyota Taginaste_negro Toribio_Motolinia Salomon_Drejer Serie_595_de_Renfe Saint_Martin_du_Bois Sedella_(Málaga) Sistema_de_educación_de_la_República_Dominicana Sao_Bernardo_do_Campo_(São_Paulo) San_Lorenzo_de_Tormes_(Avila) Sao_Pedro_de_Oliveira Tomas_Munoz_Lucena TI-89 Scinax_cuspidatus Saladares_de_Guadalentín Simarubáceas Telephanus_signatus

html map