Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Arroyo_de_Calzas_Anchas Minotti_Di_Cicco Apodemus_semotus Hwange_FC Antonio_Savoldi–Marco_Cò_–_Trofeo_Dimmidisì Munditíbar_Arbácegui_Guerricáiz Mortadelo_y_Filemón_-_El_ascenso Guillermo_Carlos_Cazenave Humboltia_immersa Hang_'em_high_(película) As_casale Hymenocallis_adnata_var_staplesiana Herpetologo Antonio_de_Ulloa_de_la_Torre_Giralt Archie_Hunter_Hyde Aphyllocalpa_regalis Atorarse Milutin_Milankovic Halo:_Spartan_Assault Avenida_Yrigoyen Annales_du_Musée_Colonial_de_Marseille,_sér._3 Anos_1410_adC Monuca Horacio_Farnesio,_duque_de_Castro Asociación_de_Estudiantes_Universitarios_Ocoeños,_Inc. Halcón-montés_agavilanado Asociacion_Deportiva_Isidro_Metapan Azerbaiyán_en_el_Festival_de_la_Cancion_de_Eurovision_2010 Mordellistena_isthmica Herrera_Oria Australia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Garmisch-Partenkirchen_1936 Archivo_mapeado_en_memoria Guerra_del_Libano_2006 Huevos_al_plato Monte_San_Bartolo Aquila_chrysaetos_homeyeri Huelgas_en_España Moisés_Arteaga Arius_gigas Arte_de_Al-Andalus Mulcahy Hombre_de_Cro-Magnon Mucofagia Herminio_Alcasid,_Jr. Aviño Aragüeyes Atlético_de_la_Sabana Aphelandra_roezlei Identidad_de_los_cuatro_cuadrados_de_Euler Mirni_(desambiguacion) Hymenocephalus_striatissimus Miss_USA_2004 Humo_de_sílice Hombre_de_Nankin Heaven_and_Hell_(ensayo)

html map