Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Nuestra_Senora_del_Carmen_(Malaga) Parque_de_Torre_Ramona Orden_de_Ushakov Parroquia_Choroni Parral,_Hidalgo_del Patzite Omar_Jayyam Numero_de_Grassmann My_Chemical_Romance_Headlining_Tour Nos Partido_de_itata Oncidium_leucochilum_var_digitatum Plaka Poligono_industrial_Ramon_Esteban_Fabra_(Son_Castelló) Negoitescu Nazis_en_Sudamerica Musica_folklorica_de_Chile Oides_nigerrima Peneta_del_Moro Piper_ellipticum Mónaco_Grand_Prix_Racing_Simulation_2 Pleyber_Christ Nicolas_Broca Notación_multi_índice Orbó Plazandreok Nyctocereus_serpentinus Parque_Nacional_El_Avila Norka_Dubrazka_Soraya_Martinez_Luque Plegaria_de_la_Serenidad Nangasaki P_L.U.C.K. Palazzo_Carignano P_O.D Narcisse_Henri_François_Desportes Neomammillaria_bullardiana Neurálgico Ostrożeń_Trzeci Organizacion_territorial_del_Ecuador Nicosia_(Chipre) Patricio_Rey_y_sus_Redonditos_de_Ricota Más_(álbum_de_Magneto) Pampa_de_Junín Paphiopedilum_barbatum_var._hennisianum Post_impresionismo Paso_del_Macho Patrick_García Museo_nacional_de_Burundi Populus_nigra_subsp._nigra Orgnac_sur_Vezère Pjetër_Frroku Myidae Olea_de_Boedo_(Palencia) Mónimo_de_Siracusa Nuncamuere

html map