Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Jacques_Vaché Joux_Plane Italia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_verano_1948 Les_Plus_Beaux_Villages_de_France Instituto_Nacional_de_Técnica_Aeroespacial_de_España Lerephes La_Nacion_(Venezuela) Lina_Bruna_Rasa Jean_Francisque_Etienne_Martinon Levice Instituto_de_Biología_Subtropical Juan_Alejandro_Mahecha Ley_de_Demeter Lancelot La_incredulidad_de_Santo_Tomas Jorge_A._Bustamante_Fernández Khazaran La_isla_negra Laurela Liga_Nacional_de_Nueva_Zelanda_1974 Jose_De_Galvez_y_Gallardo Linea_59 Jaitt Kinetoplastidos Leyland_DAF_Cup Linfield Koza_Mostra Jose_Carlos_Fernandez_Piedra Iván_Rocha_Lima Itziar_Aizpurua_Egaña L'Oriental Joacaz_de_Judá Juventino_sánchez_de_la_vega La_poblachuela JATP K3_VE Konoe Las_Vigas_de_Ramírez Juan_de_ovando Las_joyas_de_la_corona La_Pobla_de_Mafumet Juegos_Binacionales_de_la_Araucanía Jesus_Carballo_Martinez Kim_Dong-Jin_(arbitro) Joaquin_Secco_Ylla Liga_de_la_Union_Soviética_de_waterpolo_femenino Leonardville_(Kansas) Le_Brusquet La_Bazouge_de-Chemere La_Junta_Gardens Lacosteopsis Linea_Barcelona_Valles Kwai_Tsing_District Let_Your_Hair_Down Kamesennin

html map