Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Julianaceae LNFA_2 Libby_Tanner Koptos Jacona_de_Plancarte_(Michoacan) Kurt_Schork Les_Arcs_(estación_de_esquí) Jardin_Botánico_Lal_Bagh Jose_de_Ariztimuño Jose_de_Una_Zugasti Lake_Mohawk_(Ohio) La_Purisima,_Álvaro_Obregon Juan_Nunez_de_Prado_(Maestre_de_la_Orden_de_Calatrava)) Libertad_de_cátedra Leonard_Rosenman Lista_de_episodios_de_Fushigi_no_umi_no_Nadia Isidro_Sánchez_Garcia-Figueras Las_Nuevas_siete_maravillas_del_mundo Juegos_Ecuestres_Mundiales_de_Jerez_2002 La_Bazouge_du-Désert L.T._Hobhouse Karel_Frederik_Wenckebach Kate_Mosse Jonchere Jérôme_Lalande Laplace_(desambiguacion) Jesús_Gallego_Marquina John_Dobson Juego_de_baraja_de_coleccion_clásica Josep_Maria_Guzman_(jugador) Kírovski Lingasharira Lista_de_países_por_superficie Kaltenb. Kenneth_Rexroth JLR Janie_Summers Juan_Jiménez_(conquistador) Jonathan_Botinelli Julián_Aguirrezabal Largo Ipomoea_sepiaria Javanes Jimmy_Cooper Linea_1_(Metro_de_Bilbao) Ip_Man_2 Jerónimo_Muñoz Instituto_de_Estudios_de_Iberoamerica_y_Portugal Lecythis_sphaeroides La_Rosilla La_Crónica_de_Badajoz Juana_Evelyn_López_Luna Jiamusi Jeroen_Tel Ladron_Íñiguez

html map