Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Aryan Gurues_Sikh Hortensia_Bussi Gómez_Bolaños Mindscape_Group Autopista_Arturo_U_Illia Monumento_al_General_San_Martin_y_a_los_Ejercitos_de_la_Independencia Anhídrido_sulfuroso Miquel_Siguan Aphidius_colemani Ano_Xacobeo Gymnocalycium_oenanthemum Asociación_Nacional_Republicana_en_el_Exilio_y_la_Resistencia Angel_Serafin_Seriche_Dougan HAT_P-3b Icode Archipielago_Bijagós Hierba_viborera Hi_(hiragana) Asociacion_de_Futbol_Calahorra Athos_(mitología) ISO_IEC_12207 Arrondissement_de_Sarlat-la-Canéda Hormona_trópica Anthicus_subanguliceps Hefestion_(templo) Montreuil-le-Gast Helianthemum_atriplicifolium Avenida_Javier_Prado Asociación_Deportiva_Capitan_PIP_Alcides_Vigo_Hurtado H2O_(banda) Anillo_de_barahir Audouinia I_am_XXX Anunciación_(Leonardo_Uffizi) Arcanobisium_comasi Hehenonomoheji Ano_1291 Guerra_de_Secesion_de_los_Estados_Unidos Mujeriego_(album_de_José_José) Guadalajara_(Jalisco) Antonio_F._Fernandez_Ortega Gustavo_Campagnuolo Astilleros_del_Baltico Morusín He_162_Salamander Hadashi_no_Mirai/Kotoba_Yori_Taisetsu_na_Mono Apeadero_de_Prado IBM_(desambiguación) Hotel_Wellington_(Madrid) Hinojo_hortense Haageocereus_repens Asentamiento_Israeli Mlodinow Iconos_bizantinos

html map