Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Halo:_First_Strike Heritage_Lake Han'Nya Apertura_2003 Andalgalá Grupo_Sphenoeacus Monte_Carse Grupo_Leo_I Ibidium_vernalis Mortadelo_y_Filemón_-_El_espeluznante_doctor_Bichez Guillermo_del_Principado Ancho_de_banda_(computación) Monica_Tornell Grupo_(geología) Mission_(Oregón) Anchicho Icteria Idioma_marathi Historia_de_Córdoba_(Espana) Ariopsis_seemanni Monte_Aguila_(estacion) Houstonia_purpurea_f._pubescens Arqueologia_(serie_filatélica) Humanitaria Anki Haven Herreros_(Soria) Harvard_(Illinois) Moya_(Las_Palmas) Monumento_a_Los_Mártires Gzel HMS_Elizabeth Haplochromis_erythromaculatus Hermandad_Jesús_de_la_Salud_y_María_Stma_de_la_Estrella_(Guadix) Arrivillaga Anunciacion_(Van_Eyck,_Madrid) Herniaria_polymorpha_raza_glabra Apochiton Apenino Arcabas Antonio_Almagro_y_Cárdenas Arendt_Liphhart Mugilogobius_latifrons Anatomia_y_fisiologia_de_los_mamiferos:_nutricion Ariadne_auf_Naxos Mirto_común Mina_Assadi Muhammad_al_Qaim_Bi-Amrillah Hispano_Suiza_HS21_GTS Gymnocalycium_piltziorum Arepa_desmechada Heliconius_sara Iagna Higrómetro Ansellia_africana_var._nilotica

html map