Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.
|
Rodzaje makaronów:
|
Anelli
| Agnolotti
| Bavette, Bavettine
| Bigoli
| Cannelloni
| Conchiglioni
| Eliche
| Farfalle, Farfalline, Farfalloni
| Fusilli
| Gemelli
| Gnocchi, Gnocchetti
| Lasagne, Lasagnette
| Linguine
| Penne, Penne Rigate
| Pizzoccheri
| Ravioli
| Rotelle, Ruote
| Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
| Spighe
| Tagliatelle
| Tortellini | San domino |
|
Bavette, Bavettine
Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle
(długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym.
Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.
Jofroi_de_waterford
La_Castaná
Ivorra_(Lérida)
Lago_del_Oeste
La_Elvira_(Cali)
Kon-Tiki
Jose_Angel_Zalba
Isnello
Juan_Pistarini
Jean-Francois_de_La_Perouse
La_Vijanera
Lenbrassia
Kaycee_Stroh
Laraquete
Jose_Elbo
Julio_Cesar_Chávez,_Jr.
K_Paz_de_la_sierra
La_Casa_Gremial_de_los_Carniceros_(Knochenhauer_Amtshaus)_de_Hildesheim
John_Morin
Instituto_oceanográfico_de_París
Karibena_TV
Josef_Popper-Lynkeus
Lagunas_del_Crepúsculo
Le_Plessis_aux_Bois
Jaboticaba
Itako_no_Anna
Jackeline_Renteria
José_María_Velasco_(estacion_de_Metrobus)
Joaquín_Blake
L'Arc_en-Ciel
La_maldición_de_Frankenstein
Junta_Sabatina_de_Especialidades_Historicas
Jordi_Pere_Cerda
Le_Perreux-sur-Marne
Johann_Philipp_Franz_von_Schönborn
Limon_de_Pica
Juan_Arias
Keep_Your_Enemies_Closer
Introvertido_Pensamiento_Intuitivo
Les_Astres_Football_Club
Lage_(La_Coruna)
La_prima_Bette
La_madre_(ópera)
Jose_Carlos_Maria_Abascal_Carranza
Just_In_Love
International_Safe_Harbor_Privacy_Principles
Las_aventuras_de_Jimmy_Neutrón:_el_niño_genio
Invasión_Mongol_a_Japón
La_Nava_(Huelva)
Isla_Dana
Iris_germanica
Jesus_Roldan_Maizonada
José_Velasco_Dueñas
Laura_Innes
Ira_Kaplan
|