Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Jofroi_de_waterford La_Castaná Ivorra_(Lérida) Lago_del_Oeste La_Elvira_(Cali) Kon-Tiki Jose_Angel_Zalba Isnello Juan_Pistarini Jean-Francois_de_La_Perouse La_Vijanera Lenbrassia Kaycee_Stroh Laraquete Jose_Elbo Julio_Cesar_Chávez,_Jr. K_Paz_de_la_sierra La_Casa_Gremial_de_los_Carniceros_(Knochenhauer_Amtshaus)_de_Hildesheim John_Morin Instituto_oceanográfico_de_París Karibena_TV Josef_Popper-Lynkeus Lagunas_del_Crepúsculo Le_Plessis_aux_Bois Jaboticaba Itako_no_Anna Jackeline_Renteria José_María_Velasco_(estacion_de_Metrobus) Joaquín_Blake L'Arc_en-Ciel La_maldición_de_Frankenstein Junta_Sabatina_de_Especialidades_Historicas Jordi_Pere_Cerda Le_Perreux-sur-Marne Johann_Philipp_Franz_von_Schönborn Limon_de_Pica Juan_Arias Keep_Your_Enemies_Closer Introvertido_Pensamiento_Intuitivo Les_Astres_Football_Club Lage_(La_Coruna) La_prima_Bette La_madre_(ópera) Jose_Carlos_Maria_Abascal_Carranza Just_In_Love International_Safe_Harbor_Privacy_Principles Las_aventuras_de_Jimmy_Neutrón:_el_niño_genio Invasión_Mongol_a_Japón La_Nava_(Huelva) Isla_Dana Iris_germanica Jesus_Roldan_Maizonada José_Velasco_Dueñas Laura_Innes Ira_Kaplan

html map