Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Calamar_(alimento) Batalla_de_Cuauhtémoc CD_hibrido Cartonería Casa_de_los_Guzmanes Caso_Watergate Biological_Society_of_Washington Batalla_de_brunete Basilica_de_Guadalupe_Monterrey Chantecorps Cabo_(geografia) Bomba_de_energia Basilica_de_santa_maria_la_mayor Carl_Wilhelm_von_Nageli Banda_Presidencial Bill_buntin Cerophysa_nigricollis Bmw_cs Bulletin_Economique_de_l'Indochine Bate_Philip Caralluma_munbyana Carlos_Mouriño Censo_de_los_Estados_Unidos_de_2010 Banda_R-15 Branson_MO Baltasar_de_Zúñiga Bursa_bremensis Bambán Carlos_Salazar_Castro Baños_del_Almirante_en_Valencia Ben_gibbard Blechnum_patersoni Boj_cepillo Carlos_Alberto_Álvarez Bases_de_datos_jerarquicas Batalla_del_Puig_de_Santa_María Calleigh_Duquesne Bubo_ascalaphus Bodonal_de_la_Sierra Carcel_de_Mujeres_(serie_de_TV) Bruyeres Cebolla_(Toledo) Bard_lès_Epoisses Camino_del_heroe Campeones_olímpicos Bausén Censura_de_imagenes_en_la_Unión_Sovietica Campanula_ochroleuca_var._rupestris Cacín_(Granada) Bote_(poquer) Carvāka Betula_pubescens Batalla_de_Tevar Capítulos_de_Dr._Slump Bois_Arnault

html map