Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Aeropuerto_de_Montpellier_–_Mediterranée Adam_les_Passavant WM_IX Comptche_(California) Conjuracion_de_los_Mantuanos Chinchaysuyu Villeza_León Academia_de_Artes_(Mexico) Aeródromo_de_Maio Agapantáceas Chauvency_le-Château Cipres Virming Aeropuerto_de_Puerto_Madryn Aeropuerto_de_Tartu_Ulenurme Cicca,_la_chica_Dum-Dum A_Hermida Yo_vendo_unos_ojos_negros_(pelicula) Cine_de_Moldavia Cocina_arabe Conjunto_huasteco Yaxcabá Albaret_Sainte_Marie W_C.Burger Adobe_(material) Cierva_de_medina_azahara Clear_Creek_ISD Xblite Condado_de_Carroll_(Kentucky) Chow-chow_(gastronomía) Consejeria_de_Educación_de_la_Junta_de_Andalucía Aceras_anthropophorum Vuelta_ciclista_a_Espana_1959 Volcán_Yucamani Zhongyang_Guoshu_Guan Vishnú_Puraná Colbun Acústico_el_Sonido_del_Silencio Ahmad_Mnajed AT-AA Vara_de_pastor Where's_Wally? Villards_d'Héria Vou Clase_Ohio Chateauneuf_(Loira) Comité_Ejecutivo_Nacional_de_Accion_Popular Vladimír_Špidla Consejo_Internacional_de_Uniones_Científicas Albania_en_el_Festival_de_la_Canción_de_Eurovisión Consonante_rótica Condado_de_Sayavedra Condado_de_Bryan Akbash_Dog Virgen_de_Valme

html map