Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Caíto Bessey_la-cour Blas_Valera Año_485 Capas_de_los_dientes Bloque_up_converter Balon_euro_2004 Bishop's_Stortford_F.C. Batalla_de_caseros Bartolomeo_cristofori Capilla_de_la_Venerable_Orden_Tercera_(Santa_Cruz_de_Tenerife) Bustillo_del_Paramo Cenchrus_lechleri Bloque_flamenco C.A. CRARRV C919 Calle_Canal_(IRT_Broadway_linea_de_la_7ª_Avenida) BBC_Radio_5_Live Can_Girona Bu_(kana) CEHIPAR Bases_nitrogenadas Catedral_de_Nuestra_Señora_(Antwerp) Carex_hirtaeformis Centre_International_de_Liaison_des_Ecoles_de_Cinéma_et_de_Télévision Burnaby_(Colombia_Británica) Benazepril Castillo_de_La_Alameda Chaká Bolívar_(cantón) Carex_teretiuscula_var_crassior Bergenia Capirona_decorticans Carlos_Baca-Flor_Soberón Cesar_Chavez Baldomero_García Caso_Kotoku Biblioteca_CAD Beneath_Between,_Beyond Cerviá_de_les_Garrigas Año_1523 Carballeda_de_Avia Cauca_(ciudad_romana) Bob_Shaw Bengt_hasselrot Brachyrhaphis_terrabensis Catarina_Martins Cash_Luna Brihas_Pati C_base Bianca_ryan Cernuella_virgata Candidatura_de_Londres_a_los_Juegos_Olimpicos_de_2012 Batalla_de_Chalchuapa

html map