Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Aula_Magna_Arzobispal Arrondissement_de_Saint-Pierre_La_Reunion Avi Arrondissement_de_L'Haÿ-les-Roses Hannón_(310_a._C.) Hilo_telegráfico Astra,_Unceta_y_Cía Gröden Mr._Olympia_1971 Ateneo_Musical_y_de_Enseñanza_Banda_Primitiva_de_Liria Howdy_y_Hidy Angel_de_Andrés_López Idioma_Paleohispánico Asociación_de_universidades_europeas Mojibake Hananias Mont_Saint_Eloi Monotrematum_sudamericanum Antonio_de_Teffe Arborétum_Mlyňany Grinon Antonio_Ribera Montaignac_Saint_Hippolyte IV_Distrito_Electoral_Federal_de_Baja_California Hallie_(Wisconsin) Hell_Is_Other_Robots Ministerio_de_Agricultura,_Ganaderia_y_Alimentacion_de_Guatemala Aristoteles_de_Estagira Huásabas_(municipio) Montemiletto Antonio_Núñez_Montoya Habenaria_psycodes_f._albiflora Aprosmictus_jonquillaceus Hugo_van_der_goes Atención_temprana Asedio_de_Atenas Apium_nodiflorum_var._repens Andrónico_Asen Asociación_Americana_de_Observadores_de_Estrellas_Variables Antígona_(Orff) Hematófaga Grigor_Illianych_Stoyanovich Movimientos_aéreos_de_lucha_libre_profesional Appenai_sous_Belleme Asociación_obrera_textil Mitología_guatusa Asamblea_de_cooperación_por_la_paz Ariton_(Alabama) Austrotrillinidae Hero_(desambiguación) Hermandad_de_Culto_y_Procesion_de_Jesus_Nazareno_del_Perdón_y_Maria_Santísima_de_Nueva_Esperanza_(Málaga) Autobus_de_Transito_Rápido Asé_guayaki Hagane_no_Renkin_Jutsushi He_162_A_2

html map