Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Chūo_ku_(Chiba) Claudia_Casabianca Adela_de_Batz_de_Trenquelleon A_k_a_i_d_i_o_t Charlotte_Sometimes_(cantante) Colón_(Metro_de_Madrid) Cola_de_milano Ciclismo_en_los_Juegos_Sudamericanos_de_2010 Cinoxacina Woxhall_(Pensilvania) Alejandro_Alvarado_Quirós Valfroicourt Agustin_Lara Cicloadición_1,3-dipolar Consuelo_Varela Xin_qi_longzhu_Shenlóng_de_chuanshuo Zeaglobigerina Colonias_romanas Condado_de_la_Granja West_Bromwich Victoria_de_Sajonia_Coburgo_Gotha Checá Aforismos_Jurídicos_Latinos XENQ_AM Cirilo_de_la_Alameda Agustin_Duran_y_de_Vicente_Yañez Ahna_Capri Chascomús_(Argentina) Charles_Blondin Claude_Favarger Xavier_Gabriel_i_Lliset Zepherina_tenuis Agave_univittata_var._brevifolia Clasificacion_de_OFC_para_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_1994 Cita_con_venus Wagon_Mound Ale_falla Aitzaloa Concierto_para_trompa_n._3_(Mozart) Zoocoria Colonia_Alemana_(Entre_Ríos) Agenda_Diplomatica ASFA Abundio_Sagástegui Wytmarsun Zozobrar Cienciano_del_Cuzco Alberto_Valdivia_Baselli What_The... Chenopodium_pumilio Colgafocs Yogachara Yohl_Ik'nal A_la_manana_siguiente Akshaya_Mohanty

html map