Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Hostalrich Aucey-la-plaine Aná Auto_de_Maní Anatómico Mundial_de_Futbol_del_2014 Hendibilidad Muhledorf_(Soleura) Arenas_de_Arlés Arteria_pericardiofrénica_de_Theile Andreas_Roland_Grüntizg Arag_world_team_cup Autigny_le-Petit Arandanos Guatemala_(república) Mortefontaine_(Aisne) Moncontour_(Vienne) Guerra_del_Ogadén Hiptage Hisam_ibn_Ahmad_al_Kinani_Al_Waqasi Grupo_Nutresa Morning_Sun_(canción) Axel_Pehrsson_Bramstorp Monasterio_de_San_Esteban_(Bañolas) Augurio_de_Tarragona Morón_(Buenos_Aires) Guns,_God_and_Government_World_Tour Identificando_los_Aloes Humberto_de_Silva_Candida Arroyo_Guajaraz Hotel_des_Mille_Collines Arrayán_blanco Ichthyborus_quadrilineatus Miraflores_(Anasco,_Puerto_Rico) Anacyclus_freynii Avenida_balboa Miná_de_yelmo Arbas_del_puerto Avant-Garde Andrés_Duque_de_Calabria Hilario_Rodriguez_Malpica_(padre) Hidalgo_(municipio,_Nuevo_León) Grise_Fiord_(Nunavut) Multidisciplinariedad Autovia_A-92 Gudrun_Wilcke Morrison_Hotel Ash_Shamaliyah Gustavo_diaz_jerez Hermógenes_Valente_Fonseca Monte_Cintu Género_pastoril Hecatompedón Ateneo_Enciclopédico_Popular Mother_Earth_(Avalanch)

html map