Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Chayanne_(album_de_1988) Condado_de_Pushmataha_(Oklahoma) Yecora_Iekora_(Alava) Condado_Cerro_Gordo_(Iowa) Volcán_Pichu_Pichu Acorde_de_sexta_napolitana Ciudad_Jardin_(estacion) WWF_Adena Vampiratas:_Emboscada_en_el_océano Aguada_de_Guerra Aeropuerto_de_Aksu Conde_de_Lipa Abductio Zaldiaran Yu_Wan Agostino_Mandirola Acer_japonicum_var._sieboldianum Condado_de_Delaware_(Iowa) Comando_de_Base_Aerea_11/VII Abbé_Sieyès Agustin_Ubieto_Arteta Wise_(Virginia) Cinturón_bíblico Acento_perjudicial Agelastes Yd³ Virta Westwood_Los_Angeles_California Club_Pilcomayo_F.B.C. Cirrhopetalum_longiflorum Comision_de_Valladolid Acido_debil Chimenea_de_la_antigua_Fábrica_de_Energia_Electrica W.H.Baker ASAC_Concorde Col_de_bruselas Cheilinus_lacrymans Virgen_de_Caacupe Vasseny Chita Chrysanthemum_vulgare Agrupacion_Deportiva_Arganda_Club_de_Fútbol Alcarchofera Villaines-les-Prevôtes Comunicación_alternativa_y_aumentativa Conflicto_de_los_bienes_de_la_Franja Chicoria_descarnada Zimmerius_gracilipes Comitan_de_Dominguez_(municipio) Aeropuerto_internacional_Marco_Polo Clase_Aparte Acerno Club_Balonmano_Naranco Adolfo_Suárez_el_presidente Comunidad_de_villa_y_tierra_de_Pedraza

html map