Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Musik_i_morker Ortegal Peplonia Nogent-le-Rotrou Oiolosse Nunca_fuimos_modernos Onishi Oxidacion_anaerobia_de_metano Orange_(Mother) Otsumami Opong Nitrosaminas Neue_Freie_Presse Paloma_de_alas_manchadas Peltonyxa_deyrollei N.Brio Patrón_de_residencia_posnupcial National_Football_League_Capitol_Division Paramahamsa_Yogananda Piombi Parque_nacional_Bahía_Bowling_Green Pedro_de_Sebaste Oveja_lojeña Palacio_para_la_Acropolis No_Pasarán Paraplejica Paeonia_corallina_var._maroccana Partula_tohiveana Peia Piragüismo_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Roma_1960 Mœuvres People_Are_People_(canción) Oasis_en_Knebworth Philomaoria_pallipes Pollo_a_la_naranja Parque_nacional_del_Darién Nabringhen Oelwein_(Iowa) NGLA Oxido_de_tetrametileno Perico_ripiao Otoptera Paso_Vuriloche_(Buriloche_o_Tronador) Plaza_Roja_de_Moscú Poniente_de_granada Orden_Genetico Pomoerium París-Roubaix_2010 Padma_Patil Pandi Palacio_de_Meseberg Nasa_Yuwe Nuevo_Los_Carmenes Polser Parques_Tecnologicos_de_Castilla_y_Leon

html map