Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Venustiano_Carranza_(Michoacán) Yohana_Cobo Conflicto_agropecuario_en_la_Argentina_de_2008 Alberich_Bormann Vladimir_Vladimirovich_Putin Ciudad_de_Santa_Rosa Yoda_Norimoto Wolka_Dlużewska Webster_Springs_(Virginia_Occidental) Xosé_Sanchez_Bugallo Yefrémov Club_Deportivo_Alfaro Washington_(Metro_de_Chicago) Yuknoom_Ch'een_II Zonitomorpha_sibuti Châlons_en_Champagne Aegus_nobuyukii Circuito_de_albacete Aeropuerto_de_Wrocław_Copérnico Variabilichromis_moorii Ciorba Abigail_Smith Ablación_de_clítoris Zarya Christina_Odenberg Clanes Agencia_de_desarrollo_local Viola_jucunda ARA-A1 Conferencistas_CDI Club_Deportivo_28_de_Abril Academia_Prusiana_de_las_Ciencias XIX_Copa_Mundial_de_Fútbol Ciudad_de_kuwait Vena_hemiácigos_accesoria Acacia_drepanolobium Aerides_flabellatum Zopilote_común Christian_Mentzel Cionn_tSáile Chenopodium_punctulatum Valdepenas_de_Jaen_(Jaen) Aeropuerto_de_Montevideo Comida_arabe ZFC Componentes_fotosensitivos_en_la_visión_nocturna Airdrie_United_Football_Club Colegios_de_Ambato Alec_Reeves Villers_en-Vexin Comisión_Federal_de_Electricidad Zopherus_gracilis Aeródromo_de_Portillo Yacimientos_del_Cámbrico_de_Murero Cicuta_vagans

html map