Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Hisaishi_Jō Historietistica ICT Milán_(Italia) Hidden_Valley_Lake_(California) Argía_(hija_de_Autesión) Avenida_Lloyd_George Montepulciano_d'Abruzzo_Colline_Teramane Minerales_accesorio Hemiblossia_machadoi Monasterio_de_Koutloumoussiou Asperillo Gyula_Breyer Mohoidae Hérulos Montfortula_rugosa Hemodonacion Monsenor_Van_Thuan Autobuses_interurbanos_de_madrid Astragalus_brachystachys_var._argentatus Aulx-les-cromary Misisipi_(desambiguacion) Historia_de_Argelia Gusano_mecánico_(álbum) Andres_Manuel_del_Río_Fernández Molena_(Georgia) Aquila_(Michoacán) Hipóstilo Hydnocarpus_filipes Historia_de_Alaska Hipica_en_los_Juegos_Olimpicos_de_México_1968 Archibald_Campbell,_9.º_conde_de_Argyll Antoni_Villalonga Arenales_Altos_(Puerto_Rico) Anacahuita Astúrica Herpestis_micromonnieria Herniaria_glabra_var_glabra Arte_barroco Guatia IETcc Anushiravan Atari_go Andrés_González_Ramirez Ancistrochilus_thomsonianus_var_gentilii HA_300 III_Brigada_Aerea_de_la_FAA Architiclino Muhammed_Ali Hatillo_(Añasco) Hortensia_(desambiguacion) Audun-le-Roman Muerte_a_secuestradores Apariencias_(película_de_2000) Ayr_United_F_C

html map